Stories by a Tour Guide

Moje ime je Marina Stevancevic. Rodjena sam I odrasla u Cacku gde sam zivela do moje 30-e godine.  U NovembrU 2005 dolazim sa svojim suprugom na Maltu i pocinjem novi zivot.

Radim kao turisticki predstavnik za jednog od dva najveca tour operatera na Malti a od 2018 godine sam osnovala svoj mali biznis ‘Leona travel Malta” organizujem izlete, ture za individualce i grupe. U medjuvremenu sam dobila i licencu turistickog vodica sto je otvorilo jos jedno polje za mene. Radim sa turistima iz celog sveta ali srce mi je uvek puno kada dodju turisti iz Srbije i svih ostalih zemalja bivse Jugoslavije.

Kroz ove tekstove priblizicemo  lepote Malte a nadam se i zainteresovati da nas posetite.

Iz Srbije postoje tri direktne avio linije , dve iz Beograda (Air Serbia i Wizz Air) i iz Nisa Ryanair. Let je oko 1h 40 min .

Malteski arhipelag se nalazi u centru Mediteranskog mora i toliko je mali da morate uvelicati Google mapu kako bi sagledali sva ostrva. Prostiru se na povrsini od oko 316 km2.  Kao primer navescu  Luksemburg koji je velicine Malte umnozena 8 puta .

Trenutno  na Malti zivi oko 520000 stanovnika , uglavnom na Malti i susednom ostrvu Gozo. Na ostrvu Komino zivi samo jedan covek a ostala ostrvca su nenaseljena.

Maltu su opsedali Fenicani, Rimljani, Arapi, Vizantija, Normani, Aragon, Malteski vitezovi, Francuzi, Englezi. Od 1964 konacno je nezavisna zemlja.

Srpska zajednica na Malti je takodje zapazena. Prema zvanicnom popisu iz 2021 godine bilo nas je nesto ispod 10000 ali taj broj se stalno uvecava i znajuci da nas ima puno i sa Maltesim drzavljanstvom , broj je siguno veci. Gotovo da nema mesta, restorana, hotela , radnje gde necete cuti srpski jezik jer nasi ljudi rade u svim delatnostima.

Za turiste najzanimiljivije je predstaviti istoriju Malte posebno pricu a Malteskim Vitezovima iz reda Sv. Jovana Krstitelja. Viteski red ciji  je suverenitet priznat od strane Pape Paskala drugog 1113 godine je jedna od najstarijih hriscanskih institucija osnovanih u Jerusalimu. Na Maltu dolaze u Oktobru 1530 godine, do tada su postojali vec 431 godinu  i ostaju ovde do opsade Napoleona 1798 godine. 

Jedan od najbitnijih datuma u istoriji Malte je Velika opsada 1565 godine kada Osmanlijsko carstvo pokusva da osvoji Maltu ali Vitezovi odnose pobedu posle 4 meseca borbe. Odmah po zavrsetku bitke vitezovi pocinju izgradnju Valete , danasnji glavni grad. Veliki majstor Jean De Vallette uz pomoc pape najvise ulaze u izgradnju i tako grad dobija  naziv po njemu. Do tada , glavni grad Mdina postaje Stari grad ili grad tisine i plemickih porodica.

Tokom nase ture pokazacemo vam mesto velike bitke, gde se Napoleon iskrcao I gde je spavao, crkvu koju je srpska zajednica nekad koristila za svoje sluzbe, katedralu Sv. Jovana a vrlo cesto i zapevano “Pukni zoro” ili ‘Ima neka tajna veza” u glavnoj ulici Republike gde lokalni malteski muzicar Benny Grima izvodi pesme iz mnogih zemalja iako ih cak nije ni posetio.

Za sledeci put spremamo novu pricu sa Malte , partite nas ……

Cart
Your cart is currently empty.